Sposób przygotowania:
Masełko śledziowe.
Świeże śledzie z targu oczyścić z skór,odciąć główki,ogonki,płetwy.
Tuszki wygarnąć nożykiem i dać do garnka wraz z kostką masła i
miksować.W przerwie miksowania,opłukać koperek świeży,posiekać i dać do garnka.Można też dać suszonych ,roztartych ziół zamiast koperku oraz łyżeczkę soli w zależności od
słoności ryb lub nie solić wcale.Zmiksować masło ponownie i wyłożyć łyżką do miseczki lub maselniczki.Podawać z pieczywem
ziarnistym lub białym.
Tuszki wygarnąć nożykiem i dać do garnka wraz z kostką masła i
miksować.W przerwie miksowania,opłukać koperek świeży,posiekać i dać do garnka.Można też dać suszonych ,roztartych ziół zamiast koperku oraz łyżeczkę soli w zależności od
słoności ryb lub nie solić wcale.Zmiksować masło ponownie i wyłożyć łyżką do miseczki lub maselniczki.Podawać z pieczywem
ziarnistym lub białym.