akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Maślane ciasteczka orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki. Jedne z lepszych maślanych ciastek jakie kiedykolwiek jadłam. Mocno orzechowe i kruche, wręcz rozpływające się w ustach.

Maślane ciasteczka orzechowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Maślane ciasteczka orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Maślane ciasteczka orzechowe
1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtko, miksować. Wsypać przesianą mąkę i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać posiekane orzechy i wmieszać je do masy. 2. Z ciasta formować około 25 ciastek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w piekarniku się rozpłyną, nie martwcie się :D tak ma być) Na środek każdego wcisnąć połówkę orzecha włoskiego. 3 . Blaszkę z ciastek umieścić w piekarniku rozgrzanym do 160 st.C i piec około 15-20 minut. Wyjąć i odstawić na chwilkę do zastygnięcia ( przed ściąganiem ciastek z blaszki trzeba poczekać, ponieważ są bardzo kruche.) Gdy lekko przestygną delikatnie ściągnąć je z blaszki i ostudzić na kratce. Smacznego!
Maślane ciasteczka orzechowe
Pieczenie maślanych ciasteczek orzechowych.
Maślane ciasteczka orzechowe
Ostygające maślane ciasteczka orzechowe.