Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Waniliowe naleśniki na mące krupczatce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Często je przyrządzam, ponieważ ciasto naleśnikowe jest wtedy bardziej delikatniejsze niż używając innej mąki pszennej.

Waniliowe naleśniki na mące krupczatce

Składniki:

Waniliowe naleśniki na mące krupczatce

Ponad 20 sztuk o średnicy 18 cm:

  • (ponad 20 sztuk o średnicy 18 cm)
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 250 ml)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (płaskie)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Waniliowe naleśniki na mące krupczatce
Ciasto:

Jajka utrzeć z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli i następnie na przemian połączyć z mąką, wodą oraz mlekiem.

Wyjdzie rzadkie ciasto, które należy odstawić na około 20-30 minut.

Później dodać 2 łyżki oleju i delikatnie wmieszać go za pomocą łyżki.

Smażenie:

Na uprzednio rozgrzanej patelni energicznym ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.

Naleśniki smażyć z do lekkiego.