Sposób przygotowania:
Ciasteczka owsiane z czereśnią koktajlową
Jeśli orzechy laskowe miają brązową otoczkę to wrzucamy ja na bardzo dobrze nagrzaną patelnię teflonową i prażymy. Gorące orzechy dajemy na lnianą ściereczkę i rozcieramy, aż ta otoczka zejdzie. Na tą samą patelnię wrzucamy orzeszki ziemne i robimy to samo co z poprzednimi orzechami (mieszamy co chwilę, by się nie przypaliły- w przypadku tych orzechów chodzi o wzmocnienie aromatu). Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Zimne orzechy laskowe i ziemne kroimy na mniejsze kawałki.
Patelnię ponownie nagrzewamy. Gdy będzie gorąca wyłączamy płomień i wrzucamy na patelnię wiórki kokosowe. Cały czas mieszamy, żeby lekko się zrumieniły, ale nie spaliły. Rumiane przekładamy na talerz i studzimy.
Czereśnie osączamy z zalewy. Przepłukujemy pod zimną bieżącą wodą (mają ogromną ilość barwnika, która zabarwi ciasto, a przepłukani ich sprawi, że jego nadmiar zostanie wypłukany). Opłukane dajemy na ręcznik papierowy, by obeschły. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
Masło lub margarynę oraz cukry ucieramy do połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku. Do powstałej masy partiami wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Do powstałego ciasta wsypujemy płatki owsiane i pozostałe dodatki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
Ciasto przekładamy na blat i formujemy kulę, po czym wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta odrywamy porcje i formujemy z nich kuleczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy.
Pieczemy w temp. 150 st. przez około 20 minut.
Zimne orzechy laskowe i ziemne kroimy na mniejsze kawałki.
Patelnię ponownie nagrzewamy. Gdy będzie gorąca wyłączamy płomień i wrzucamy na patelnię wiórki kokosowe. Cały czas mieszamy, żeby lekko się zrumieniły, ale nie spaliły. Rumiane przekładamy na talerz i studzimy.
Czereśnie osączamy z zalewy. Przepłukujemy pod zimną bieżącą wodą (mają ogromną ilość barwnika, która zabarwi ciasto, a przepłukani ich sprawi, że jego nadmiar zostanie wypłukany). Opłukane dajemy na ręcznik papierowy, by obeschły. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
Masło lub margarynę oraz cukry ucieramy do połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku. Do powstałej masy partiami wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Do powstałego ciasta wsypujemy płatki owsiane i pozostałe dodatki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
Ciasto przekładamy na blat i formujemy kulę, po czym wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta odrywamy porcje i formujemy z nich kuleczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy.
Pieczemy w temp. 150 st. przez około 20 minut.