olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Maślane ciasteczka "szprycowe" z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealnie kruche i mocno maślane ciasteczka wyciskane ze specjalnej maszynki ze szprycą - można je także wyciąć foremką. Doskonałe do kawy.

Maślane ciasteczka "szprycowe" z dżemem

Składniki:

Maślane ciasteczka "szprycowe" z dżemem

 

  • kostka masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 żółtko,
  • słoiczek ulubionego dżemu (np. porzeczkowego) lub powideł.

Sposób przygotowania:

Maślane ciasteczka "szprycowe" z dżemem
1) Masło posiekać na kawałki, wymieszać z mąką, dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Za pomocą maszynki z końcówką do ciasteczek lub szprycy cukierniczej wyciskać okrągłe ciasteczka (można też wyciąć ciasteczka okrągłą foremką). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w temperaturze 180 st.C, ostudzić.. 2) Ciasteczka przekładać po 2 podgrzanym dżemem lub powidłami. Przed podaniem można je delikatnie oprószyć cukrem pudrem.