dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Maślane ciastka owsiane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Super przekąska, niby należałoby umieścić w kategorii "słodycze", ale płatki owsiane, żurawina i ciemna czekolada skutecznie zagłuszają ewentualne wyrzuty sumienia. Zresztą odrobina węglowodanów jeszcze chyba nikomu nie zaszkodziła.

Maślane ciastka owsiane

Składniki:

Maślane ciastka owsiane

 

Sposób przygotowania:

Maślane ciastka owsiane

ETAP 1:

Maślane ciastka owsiane
Ciasto wyrobione z mąki, płatków, masła i cukru z odrobiną soli i cynamonu

Do miski wsypałam wszystkie składniki sypkie, tj. mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól i cynamon.
Dodałam płatki, które wcześniej przepłukałam i odsączyłam (lekko napęczniałe) oraz miękkie masło w kawałkach. Wyrobiłam ciasto.

ETAP 2:

Maślane ciastka owsiane
Do ciasta dodałam żurawinę, czekoladę i migdały

Następnie dodałam sparzoną i posiekaną żurawinę, migdały i groszki czekoladowe. Jeszcze raz wyrobiłam ciasto.

ETAP 3:

Maślane ciastka owsiane
Z ciasta zrobiłam kulki, które spłaszczyłam

Mokrymi dłońmi odrywałam po kawałku ciasta, wyrabiałam kulki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i układałam je na blaszce wyłożonej matą. Każdą kulkę spłaszczyłam.

ETAP 4:

Maślane ciastka owsiane
Ciastka piekłam w 190 stopniach przez 15 minut

Blachę wstawiłam do pieca rozgrzanego do 190 stopni C na 15 minut. Studziłam na kratce. Z podanej ilości składników wyszły 3 blachy, na każdej ok. 12 ciastek.


Tagi:

ciastka