Sposób przygotowania:
Maślane ciastka owsianeETAP 1:

Do miski wsypałam wszystkie składniki sypkie, tj. mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól i cynamon.
Dodałam płatki, które wcześniej przepłukałam i odsączyłam (lekko napęczniałe) oraz miękkie masło w kawałkach. Wyrobiłam ciasto.
ETAP 2:

Następnie dodałam sparzoną i posiekaną żurawinę, migdały i groszki czekoladowe. Jeszcze raz wyrobiłam ciasto.
ETAP 3:

Mokrymi dłońmi odrywałam po kawałku ciasta, wyrabiałam kulki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i układałam je na blaszce wyłożonej matą. Każdą kulkę spłaszczyłam.
ETAP 4:

Blachę wstawiłam do pieca rozgrzanego do 190 stopni C na 15 minut. Studziłam na kratce. Z podanej ilości składników wyszły 3 blachy, na każdej ok. 12 ciastek.
ankaszym