Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasteczka maślane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ciasteczka są przepyszne i znikają ekspresowo. Cudownie pachną i kuszą swą kruchością oraz delikatnym smakiem.

Ciasteczka maślane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka maślane

 

  • 160g maki pszennej
  • 120g masła
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier do obtaczania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka maślane

Przygotowanie:

Ciasteczka maślane
Ciasto powinno być miękkie, ale nieklejące się.

Wszystkie składniki ciasteczek - dokładnie połączyć.

Formowanie ciastek:

Ciasteczka maślane
Ciasteczka urosną, więc powinien być zachowany odstęp.

Z ciasta formować kuleczki - mniejsze od orzechów włoskich. Kulki dokładnie obtoczyć w cukrze i lekko spłaszczyć. Ciastka ułożyć (z odstępami) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka maślane

Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 190 stopniach. Ostudzić na kratce. Początkowo będę miękkie, ale wystudzone - stwardnieją.