Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Maślane, ucierane ciasteczka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo polecam te ciasteczka, są proste i szybkie w wykonaniu i dodam, że nawet niedrogie. Idealne do pochrupania i takie maślane. Można przygotować je na podwieczorek czy na piknik, można zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Upieczcie koniecznie.

Maślane, ucierane ciasteczka

Składniki:

Maślane, ucierane ciasteczka

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag masła 82 %

Sposób przygotowania:

Maślane, ucierane ciasteczka
1. Masło dajemy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i nadal ucieramy, na koniec do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i całość dokładnie ucieramy.

2. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ciasteczka.

3. Tak wykonane ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut. Między ciasteczkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. 

4. Gotowe, upieczone ciasteczka studzimy i podajemy.

5. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek.

Między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.