Sposób przygotowania:
Domowe kakaowe maślane ciasteczka
Masło ucieramy dodając cukier oraz cukier waniliowy, następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto.
Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe w tym momencie dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Lepimy kulę i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, układamy na blaszce wyłożonej matą do pieczenia, spłaszczamy widelcem tworząc wzorek.
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, pieczemy przez około 20 minut (czas pieczenia w zależności od piekarnika, jasne ciasteczka mają być zarumienione).
Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia gdyż są one bardzo kruche.
Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe w tym momencie dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Lepimy kulę i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, układamy na blaszce wyłożonej matą do pieczenia, spłaszczamy widelcem tworząc wzorek.
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, pieczemy przez około 20 minut (czas pieczenia w zależności od piekarnika, jasne ciasteczka mają być zarumienione).
Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia gdyż są one bardzo kruche.