kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Jogurtowiec z czereśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny jogurtowiec ze świeżymi czereśniami. Idealny na gorące dni. Polecam na deser lub podwieczorek.

Jogurtowiec z czereśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jogurtowiec z czereśniami

 

  • 30 dag czereśni
  • 450 ml gorącej wody
  • 1 czerwona galaretka w proszku ( 0,5 l )
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki z czubkiem żelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody

Ponadto :

  • keksówka 27 x 8 x 8
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z czereśniami
Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia ( najlepiej do lodówki ).

Czereśnie myjemy i odsączamy z wody. Osuszamy papierowym ręcznikiem i odrywamy szypułki oraz wyjmujemy pestki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do lekko stężonej galaretki wkładamy owoce i mieszamy, przelewamy do blaszki i wstawiamy do lodówki.

Żelatynę wsypujemy do gorącej wody, mieszamy i odstawiamy. Jogurt przekładamy do miski i dodajemy ksylitol, miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż połączy się z jogurtem. Przelewamy do blaszki na sztywną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Jogurtowiec z czereśniami
Galaretkę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy.
Jogurtowiec z czereśniami
Umyte i odsączone czereśnie pozbawiamy ogórków i pestek
Jogurtowiec z czereśniami
Do jogurtu naturalnego wsypujemy ksylitol i miksujemy

Tagi:

deser