Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Kruche i maślane ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Szybkie w wykonaniu i bardzo maślane ciasteczka zachęcają swoim kształtem i smakiem. Jedna porcja ciasteczek [5ciasteczek] to około 290kcal, 3g białka, 23g węglowodanów i 20g tluszczy.

Kruche i  maślane ciasteczka

Składniki:

Kruche i maślane ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Kruche i maślane ciasteczka

KROK 1

Kruche i  maślane ciasteczka
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania maślanych ciasteczek.

Wszystkie składniki odmierzyć, masło pokroić na mniejsze części (łatwiej będzie później je zagnieść)

KROK 2

Kruche i  maślane ciasteczka
Gotowe zagniecione ciasto przed zmrożeniem.

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie połączyć. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schować do zamrażalki na 10minut.

KROK 3

Kruche i  maślane ciasteczka
Cienki rulonik z ciasta pokrojony na małe porcje.

Z ciasta uformować dwa ruloniki i pokroić je na kawałki podobnej wielkości. Z każdego kawałka uformować kuleczkę i ułożyć ją na papierze do pieczenia.

KROK 4

Kruche i  maślane ciasteczka
W połowie gotowe ciasteczka ułożone na blasze.

Widelcem spłaszczyć każdą kuleczke firmując ładne i małe ciasteczka. Ciasteczka piec w 180°C przez 10-15minut w zależności od wielkości.

KROK 5

Kruche i  maślane ciasteczka
Gotowe :) z podanych składników wyszło mi 30sztuk ciasteczek.

Gotowe ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.