Sposób przygotowania:
Maślankowe naleśniczki z twarożkiem i pomarańczą
NALEŚNICZKI: Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Do mąki dodać żółtka i większą część maślanki, zmiksować. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać jeszcze tyle maślanki, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany, oraz ubite na sztywną pianę białka. Na rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię (ja smaruję przy pomocy złożonego papierowego ręcznika kuchennego) wlewać niewielkie porcje ciasta. Naleśniczki o średnicy 7-8 cm smażyć z obu stron na rumiano. NASTĘPNIE: Pomarańcze dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą i zetrzeć trochę skórki do przybrania. Owoce obrać razem z białą błonką, ostrym nożem wyciąć filety z cząstek. Z „ogryzka” wycisnąć sok i dodać do sera wraz z cukrem, cukrem wanilinowym i kremówką, dokładnie wymieszać. Naleśniczki podawać z twarożkiem, pomarańczowym dżemem i cząstkami pomarańczy.