Sposób przygotowania:
Pierogi z serem,
Na stolnicy przesiewamy mąkę, robimy dołek, do którego wbijamy jajko, wsypujemy szczyptę soli i po trochu wlewamy wody. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Następnie robimy nadzienie. Ucieramy ser (również można zmielić go maszynką), dodajemy jajko, sól i cukier. Wszystko razem mieszamy. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką kółka. Nadziewamy masą serową i zlepiamy dokładnie palcami (można również widelcem), tak żeby podczas gotowania się nie rozkleiły. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Na patelni roztapiamy margarynę, dodajemy łyżkę bułki tartej i rumienimy ją na złoty kolor. Łyżką cedzakową wyjmujemy pierogi i wrzucamy na gorący tłuszcz. Posypujemy cynamonem i cukrem do smaku.