SUPERPRZEPIS

Pierś kurczaka z mango

  • CORAL
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pierś kurczaka z mango Więcej zdjęć (4)

Połączenie piersi kurczaka z mango wyszło mi doskonale. Takie dodatki jak pieprz i kardamon dodatkowo wzmocniły smak.

Składniki:

Pierś kurczaka z mango

potrawa

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka z mango
Opłukaną pierś osuszamy następnie kroimy w ok. 2 cm paski. Oprószamy je solą i pieprzem, potem odkładamy do lodówki na ok. godzinę. Przed smażeniem posypujemy je jeszcze kardamonem i mąką kukurydzianą, rozkładamy na rozgrzaną patelnię. Krótko smażymy z każdej strony, bez użycia tłuszczu. Owoce mango odcedzamy, z pozostałym sokiem mieszamy mąkę i wlewamy do mięsa, mieszamy. Zmniejszamy ogień. Dusimy kilka minut, dodajemy cząstki mango i żurawinę, chwilę dusimy. Serek mascarpone dokładnie mieszamy z sosem z mięsa, wylewamy na patelnię i jeszcze chwilkę dusimy. Ogólnie czas duszenia nie powinie przekroczyć kilkunastu minut. Tak przyrządzone mięso najlepiej smakuje z zielonym jęczmiennym ryżem.
Pierś kurczaka z mango
Mięso kroimy w około dwu cm. paski i przyprawiamy
Pierś kurczaka z mango
Do podsmażonego mięsa dodajemy kawałki mango
Pierś kurczaka z mango
Na sam koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy