Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z serem i daktylami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi z serem, cynamonem i daktylami są wspaniałym daniem na słodko. Można je podawać z miodem, syropem klonowym lub masłem.

Pierogi z serem i daktylami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i daktylami

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml wody gazowanej
  • 100 ml wody gorącej
  • Nadzienie:
  • 30 dag sera twarogowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 małe jajko
  • 10 szt suszonych daktyli
  • Pozostałe składniki:
  • miód
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i daktylami
Do mąki wbić jajko, dodać oliwę, wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. W między czasie przygotować nadzienie. Ser biały włożyć do miski, rozdrobnić widelcem, dodać jajko, cukier i cynamon, utrzeć. Daktyle pokroić w pół krążki, połączyć z serem, wymieszać. Ciasto rozwałkować i szklaneczką wykrawać krążki. Ułożyć porcję farszu, krążek złożyć na pół i dokładnie zlepić. Partiami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać miodem, podawać.
Pierogi z serem i daktylami
Z mąki jajka oliwy i wody zagnieść ciasto
Pierogi z serem i daktylami
Ser biały wymieszać z jajkiem cukrem daktylami i cynamonem
Pierogi z serem i daktylami
Ciasto rozwałkować i szklaneczką wykrawać krążki
Pierogi z serem i daktylami
Włożyć porcję sera złożyć na pół i dokładnie zlepić