Pierogi z serem 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo smaczne pierogi z serem białym

Pierogi z serem  4

Składniki:

Pierogi z serem 4

 

  • Na ciasto:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 szklanki ciepłej wody
  • Na farsz:
  • 1 kg sera białego
  • 2 żółtka
  • 100 gram cukru waniliowego
  • Dodatkowo: 1-2 cm pasek słoniny

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem 4
Na stolnicy wymieszałam mąkę pszenną z solą. Utworzyłam kopiec gdzie we wgłębieniu wbiłam jajko i wlałam wodę. Szybko ugniatałam ciasto które rozwałkowałam i pokroiłam wzdłuż nożem a następnie wszerz tworząc kwadraty.Łyżeczką na każdy kwadrat nakładałam farsz a następnie zlepiłam brzegi. Nastawiłam wodę w garnku z łyżką oleju i łyżeczką soli.Gdy zaczęła wrzeć, wrzucałam partiami pierogi. Od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia na wierzch gotowałam jeszcze ok 3 minuty .Wyjmowałam łyżką cedzakową na durszlak.Podawałam gorące.Wymieszane z podsmażoną słoniną. Farsz: ser biały przemieliłam w maszynce i wbiłam dwa żółtka, dodając cukier waniliowy.Całość porządnie wymieszałam ze sobą.