zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Maślankowe placuszki 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

placuszki nie tylko dla dzieci ...

Maślankowe placuszki 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Maślankowe placuszki 2

 

  • Placuszki :
  • 1 szk maślanki ( naturalnej )
  • 1/2 szk mleka 3,2%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego ( użyłam domowego )
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • Sos wiśniowy :
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 4 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • Dodatkowo :
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Maślankowe placuszki 2
Dżem wiśniowy umieścić najlepiej w słoiczku, wlać wodę i zakręcić zakrętkę. Energicznie potrząsając słoikiem wymieszać dżem z wodą. Do miski wbić jajka i dodać cukier brązowy i waniliowy i ubić najlepiej trzepaczką. Następnie dodać mleko i maślankę i wymieszać. Mąkę wsypywać porcjami na 4 razy i dokładnie utrzeć. Ciasto powinno być gęste i kremowe, bez grudek. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor z obu stron a po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec placuszki ułożyć na talerzu, polać sosem i obok posypać cukier puder. Placuszki spożywać na gorąco.
Maślankowe placuszki 2
przygotować ciasto na placuszki gładkie i jednolite
Maślankowe placuszki 2
na patelni rozgrzac olej i kłaść łyżką porcje ciasta
Maślankowe placuszki 2
placuszki smażyć na złoty kolor i odsączyć je na ręćzniku papierowym