Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny chlebek tym razem upieczony z rodzynkami sułtańskimi. Polecam go na śniadanie z nabiałem lub domowymi konfiturami.

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce

Składniki:

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce

 

Sposób przygotowania:

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce

1.

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce
Wsypanie do miski 1 kilograma mąki krupczatki

Wsypać do miski mąkę krupczatkę.

2.

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce
Dosypanie słonecznika, płatków, ostropestu, chia i rodzynek

Dosypać słonecznik, płatki owsiane, ostropest mielony, ziarna chia oraz rodzynki sułtańskie i wymieszać łyżką.

3.

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce
Dosypanie soli morskiej jodowanej do reszty

Dosypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.

4.

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce
Wlanie miodu spadziowego płynnego do miski

Wlać miód spadziowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.

5.

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce
Dodanie świeżych drożdży i ponowne wymieszanie

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty, wymieszać.

6.

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce

Maślankę wymieszać z wodą i wlać do miski.

7.

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut.

8.

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce

Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do foremek silikonowych, pozostawić jeszcze na 15 minut.

9.

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce

Wystudzić na kratce. Smacznego !