Sposób przygotowania:
Maślankowo - rodzynkowy chlebek na krupczatce1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę.
2.
Dosypać słonecznik, płatki owsiane, ostropest mielony, ziarna chia oraz rodzynki sułtańskie i wymieszać łyżką.
3.
Dosypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.
4.
Wlać miód spadziowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty, wymieszać.
6.
Maślankę wymieszać z wodą i wlać do miski.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do foremek silikonowych, pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce. Smacznego !