Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na maślance
1.Maślankę wkładamy na chwilę do miski z ciepłą wodą ,żeby troszkę się ociepliła.Następnie przelewamy ją do miski,dodajemy cukier,drożdże ,1 łyżkę mąki i rozcieramy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu.
2. Po tym czasie do rozczynu dodajemy mąkę,sól i masło,następnie zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłym miejscu.
3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem. Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy do foremki.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Studzimy i podajemy.
Rady: Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
2. Po tym czasie do rozczynu dodajemy mąkę,sól i masło,następnie zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłym miejscu.
3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem. Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy do foremki.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Studzimy i podajemy.
Rady: Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.