Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pszenny chleb na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chleb na maślance piekłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.Chlebek wyszedł niezwykle pyszny i delikatny w smaku.Polecam upiec na śniadanie lub kolację.

Pszenny chleb na maślance

Składniki:

Pszenny chleb na maślance

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na maślance
1.Maślankę wkładamy na chwilę do miski z ciepłą wodą ,żeby troszkę się ociepliła.Następnie przelewamy ją do miski,dodajemy cukier,drożdże ,1 łyżkę mąki i rozcieramy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu.

2. Po tym czasie do rozczynu dodajemy mąkę,sól i masło,następnie zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłym miejscu.

3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem. Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy do foremki.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

4. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Studzimy i podajemy.

Rady: Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Tagi:

chleb