Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z maślanką i kaszą kuskus

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny domowy chleb na drożdżach z dwóch rodzajów pszennej mąki, z dodatkiem maślanki i kaszy kuskus.

Chleb z maślanką i kaszą kuskus Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z maślanką i kaszą kuskus

 

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2/3 szklanki kaszy kuskus
  • 2/3 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 lekko czubata łyżka soli
  • 1 szklanka maślanki

Sposób przygotowania:

Chleb z maślanką i kaszą kuskus
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Kaszę zalać wrzącą wodą, odłożyć na kilka minut, następnie ją rozdrobnić. Obie mąki wymieszać z solą. Dodać do nich kaszę, rozczyn drożdżowy i maślankę. Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do foremki (użyłam tortownicy o śr. 22 cm), odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować wodą. Piec w 200 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce. 
Chleb z maślanką i kaszą kuskus
Drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Chleb z maślanką i kaszą kuskus
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb z maślanką i kaszą kuskus
Kasza rozczyn drożdżowy i maślanka dodane do sypkich składników.
Chleb z maślanką i kaszą kuskus
Wyrośnięte i odgazowane ciasto przełożone do foremki.