Sposób przygotowania:
Chleb z maślanką i kaszą kuskus
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Kaszę zalać wrzącą wodą, odłożyć na kilka minut, następnie ją rozdrobnić. Obie mąki wymieszać z solą. Dodać do nich kaszę, rozczyn drożdżowy i maślankę. Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do foremki (użyłam tortownicy o śr. 22 cm), odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować wodą. Piec w 200 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.
![Chleb z maślanką i kaszą kuskus Chleb z maślanką i kaszą kuskus](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-z-maslanka-i-kasza-kuskus-329286.jpg)
![Chleb z maślanką i kaszą kuskus Chleb z maślanką i kaszą kuskus](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-z-maslanka-i-kasza-kuskus-329287.jpg)
![Chleb z maślanką i kaszą kuskus Chleb z maślanką i kaszą kuskus](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-z-maslanka-i-kasza-kuskus-329288.jpg)
![Chleb z maślanką i kaszą kuskus Chleb z maślanką i kaszą kuskus](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-z-maslanka-i-kasza-kuskus-329289.jpg)
Alex_M