Sposób przygotowania:
Chleb z maślanką i kaszą kuskus
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Kaszę zalać wrzącą wodą, odłożyć na kilka minut, następnie ją rozdrobnić. Obie mąki wymieszać z solą. Dodać do nich kaszę, rozczyn drożdżowy i maślankę. Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do foremki (użyłam tortownicy o śr. 22 cm), odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować wodą. Piec w 200 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Alex_M