iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chleb na maślance

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Do tego chleba robię w domu sama masło, a potem z tej maślanki piecze się przepyszny chleb. Chleb jest jak puszek.

Chleb na maślance Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb na maślance

 

Sposób przygotowania:

Chleb na maślance
Maślankę wymieszać z cukrem i wkruszyć do niej drożdże, następnie odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i dodać do maślanki, dodać sól i oliwę przy pomocy robota zagnieść dość twarde ciasto i zagniatać je jeszcze kilka minut, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować z nich bochenki , ułożyć je w formach i odstawić na kolejne 30 minut do podrośnięcia.

Piec 20 minut w temp .210 st po tym czasie wierzch chleba posmarować zimną wodą, zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 35-40 minut w temp. 180st po upieczeniu wystudzić na kratce.  


Chleb na maślance

Tagi:

chleb pieczywo