Sposób przygotowania:
Chleb na maślance
Maślankę wymieszać z cukrem i wkruszyć do niej drożdże, następnie odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i dodać do maślanki, dodać sól i oliwę przy pomocy robota zagnieść dość twarde ciasto i zagniatać je jeszcze kilka minut, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować z nich bochenki , ułożyć je w formach i odstawić na kolejne 30 minut do podrośnięcia.
Piec 20 minut w temp .210 st po tym czasie wierzch chleba posmarować zimną wodą, zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 35-40 minut w temp. 180st po upieczeniu wystudzić na kratce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować z nich bochenki , ułożyć je w formach i odstawić na kolejne 30 minut do podrośnięcia.
Piec 20 minut w temp .210 st po tym czasie wierzch chleba posmarować zimną wodą, zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 35-40 minut w temp. 180st po upieczeniu wystudzić na kratce.

kotwica
iziona
Tylko masełko wchodzi w grę :)