Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z maślankąDrożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki, odłożyć na kilka minut.
Etap 2
Obie mąki wymieszać z solą i otrębami.
Etap 3
Do suchych składników dodać wodę, maślankę i rozczyn drożdżowy.
Etap 4
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut delikatnie podsypując mąką. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5
Jak ciasto ładnie wyrośnie zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować okrągły bochenek zagniatając brzegi do środka. Ułożyć je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze łączeniami do dołu. Przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 6
Tuż przed pieczeniem wierzch każdego bochenka naciąć dwukrotnie na ukos ostrym nożem i posmarować wodą. Chleb piec w piekarniku nastawionym na hydropieczenie (z braku tej funkcji można na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) w temperaturze 250 stopni przez ok. 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Chleb piec jeszcze przez ok. 30 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.
Alex_M