SUPERPRZEPIS

Pszenny chleb z maślanką

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pszenny chleb z maślanką

Chleb pszenny z domieszką mąki pełnoziarnistej i otrębów, z dodatkiem maślanki, przygotowany na drożdżach.

Składniki:

Pszenny chleb z maślanką

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 4,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki pszennej mąki do podsypywania

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z maślanką
Etap 1:

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Pszenny chleb z maślanką
Zdjęcie do przepisu - Pszenny chleb z maślanką - Beatris

Obie mąki wymieszać z solą i otrębami.

Etap 3

Pszenny chleb z maślanką
Zdjęcie do przepisu - Pszenny chleb z maślanką - Beatris

Do suchych składników dodać wodę, maślankę i rozczyn drożdżowy.

Etap 4

Pszenny chleb z maślanką
Zdjęcie do przepisu - Pszenny chleb z maślanką - Beatris

Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut delikatnie podsypując mąką. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Pszenny chleb z maślanką
Zdjęcie do przepisu - Pszenny chleb z maślanką - Beatris

Jak ciasto ładnie wyrośnie zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować okrągły bochenek zagniatając brzegi do środka. Ułożyć je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze łączeniami do dołu. Przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 6

Pszenny chleb z maślanką
Zdjęcie do przepisu - Pszenny chleb z maślanką - Beatris

Tuż przed pieczeniem wierzch każdego bochenka naciąć dwukrotnie na ukos ostrym nożem i posmarować wodą. Chleb piec w piekarniku nastawionym na hydropieczenie (z braku tej funkcji można na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) w temperaturze 250 stopni przez ok. 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Chleb piec jeszcze przez ok. 30 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.


Tagi:

chleb