ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Maślankowy deser z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser na zimno na bazie maślanki, jest bardzo lekki, delikatny i mało kaloryczny. Owoce i galaretki idealnie dodają smaku.

Maślankowy deser z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Maślankowy deser z truskawkami i galaretką

 

  • maślanka naturalna 1 litr,
  • żelatyna deserowa na 1 litr opakowanie + 1 łyżeczka + 3/4 szklanki syropu z brzoskwiń,
  • cukier puder 6 łyżek,
  • truskawki 30 dag,
  • herbatniki 150 gram
  • puszka brzoskwiń w syropie,
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania + 900 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Maślankowy deser z truskawkami i galaretką
Zimną maślankę wlać do pojemnika, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojone truskawki i mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach. Wlać syrop z brzoskwiń wymieszany z gorącą wodą z żelatyną, połączyć składniki.

Formy silikonowe 25x25 i 20 cm, na dnie rozłożyć herbatniki i wylać masę maślankową, schować do lodówki.

Galaretki wymieszać w gorącej wodzie, wystudzić, brzoskwinie pokroić na plastry i rozłożyć na wierzchu deseru, wylać prawie tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin.
Maślankowy deser z truskawkami, galaretką
Można również użyć maślankę smakową i cukru nie dodajemy.
Maślankowy deser z truskawkami, galaretką
Można zrobić w tortownicy średnica 26 cm.
Maślankowy deser z truskawkami, galaretką
Brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki.