ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Szynka z szybkowaru do pieczywa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szynka wieprzowa przygotowana w szybkowarze nie jest sucha. Jest aromatyczna, krucha, soczysta. Idealna na zimno do pieczywa.

Szynka z szybkowaru do pieczywa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka z szybkowaru do pieczywa

 

  • świeża szynka wieprzowa bez kości 1,70 kg,
  • pieprz mielony 2 łyżeczki,
  • sól 3 łyżeczki,
  • czosnek granulowany 2 łyżki,
  • smalec 1 łyżka,
  • ziele angielskie 3 sztuki,
  • liść laurowy 1 sztuka,
  • cebula 2 sztuki duże,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • woda 3 szklanki

Sposób przygotowania:

Szynka z szybkowaru do pieczywa
Świeżą szynkę wieprzową bez kości opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Szynkę ponacinać wzdłuż, ale nie przeciąć, powinien być jeden płat mięsa.

Cały wierzch szynki natrzeć pieprzem mielonym, czosnkiem granulowanym, solą, zwinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nitką i schować do lodówki na całą noc.

W garnku szybkowara na smalcu gorącym mocno zrumienić z każdej strony szynkę. Dodać kawałki cebuli, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 60 minut.

Szynkę w szybkowarze dobrze wystudzić, wyjąć na talerz, usnąć nitkę, kroić w plastry ostrym nożem.
Szynka z szybkowara do pieczywa
Szynka mocno zrumieniona z każdej strony.