Sposób przygotowania:
Szynka z szybkowaru do pieczywa
Świeżą szynkę wieprzową bez kości opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Szynkę ponacinać wzdłuż, ale nie przeciąć, powinien być jeden płat mięsa.
Cały wierzch szynki natrzeć pieprzem mielonym, czosnkiem granulowanym, solą, zwinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nitką i schować do lodówki na całą noc.
W garnku szybkowara na smalcu gorącym mocno zrumienić z każdej strony szynkę. Dodać kawałki cebuli, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 60 minut.
Szynkę w szybkowarze dobrze wystudzić, wyjąć na talerz, usnąć nitkę, kroić w plastry ostrym nożem.
Cały wierzch szynki natrzeć pieprzem mielonym, czosnkiem granulowanym, solą, zwinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nitką i schować do lodówki na całą noc.
W garnku szybkowara na smalcu gorącym mocno zrumienić z każdej strony szynkę. Dodać kawałki cebuli, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 60 minut.
Szynkę w szybkowarze dobrze wystudzić, wyjąć na talerz, usnąć nitkę, kroić w plastry ostrym nożem.
lukrowanepierniczki
Bogdan Woliński