Sposób przygotowania:
Domowe drożdżowe rogaliki z czekoladą
Jajka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy do garnka dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i zalewamy połową mleka. Mieszamy, aż składniki się połączą. Drożdże odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże oraz jajka i margarynę. Wszystko dokładnie zagniatamy ze sobą, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od ścianek miski i rąk. Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na ok godzinę, aż ciasto podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i przerabiamy, tworząc wałek. Dzielimy na 5 części. Każdą część rozwałkowujemy tworząc okrąg a następnie dzielimy na 8 części. ( Najpierw na pół, później każdą połówkę na pół i ponownie każdą ćwiartkę na pół. ) Po łyżce kremu nakładamy na kawałek trójkąta i zwijamy tworząc rogaliki. Rogaliki odkładamy na ok 30 min. do podrośnięcia a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem do smaku. Smacznego !!* Z przepisu wychodzi 40 sztuk średnich rogalików.