Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 757]

Babeczki z kaszą manną (na maślance straciatella)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki są mięciutkie, puszyste i z lekkim, cudownym posmakiem czekolady. Długo zachowują swoją świeżość.

Babeczki z kaszą manną (na maślance straciatella) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z kaszą manną (na maślance straciatella)

Około 12 sztuk:

  • 90g masła/margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (użyłam brzozowego)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki straciatella (może być kefir)
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Dodatkowo:

  • płatki czekoladowe do posypania
  • cukier puder, bita śmietana lub dowolny krem do ozdobienia

Sposób przygotowania:

Babeczki z kaszą manną (na maślance straciatella)

Masa:

Babeczki z kaszą manną (na maślance straciatella)
Masa powinna posiadać jednolitą konsystencję.

Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Nie przerywając mieszania - dodawać po jednym jajku i wlać maślankę. Kolejno wsypać kaszę manną oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać na gładką i jednolitą masę.

Przygotowanie do pieczenia:

Babeczki z kaszą manną (na maślance straciatella)
Babeczki pieczone w papierowych papilotkach będą przylegać do papieru.

Zagłębienia w blaszce przeznaczonej do muffinek należy wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką i wypełnić masą (do 3/4 wysokości). Babeczki pieczone w papilotkach będą ciężko odstawać od papieru. Na końcu ciastka posypać kawałkami czekolady.

Pieczenie:

Babeczki z kaszą manną (na maślance straciatella)
Gotowe babeczki powinny być delikatnie zarumienione.

Babeczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Gotowe ciastka należy wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Udekorować wg uznania i przechowywać przykryte - w temperaturze pokojowej.