edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Masło czosnkowo-rozmarynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Takie masełko to doskonały dodatek do grzanek, pieczonego na grillu mięsa, ziemniaków, czy choćby kromki świeżego chleba. Jedyny jego feler to niestety... zapaszek :)

Masło czosnkowo-rozmarynowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masło czosnkowo-rozmarynowe

 

 

Sposób przygotowania:

Masło czosnkowo-rozmarynowe
Rozmaryn opłukać, dobrze osuszyć, oderwać igiełki od zdrewniałych gałązek i drobniutko posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać i rozetrzeć z niewielką ilością soli. Miękkie masło wymieszać z rozmarynem i roztartym czosnkiem. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić do smaku solą. Masło przełożyć do dowolnej foremki i wstawić do lodówki aby stężało. Przed podaniem wyjąć nieco wcześniej z lodówki, aby było smarowne.
Masło czosnkowo-rozmarynowe
Igiełki rozmarynu bardzo drobno posiekać.
Masło czosnkowo-rozmarynowe
Do miękkiego masła dodać rozmaryn i czosnek roztarty z solą.
Masło czosnkowo-rozmarynowe
Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze ewentulanie dosolić.