Katarzyna M.G.

Katarzyna M.G.

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Masło domowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i zdrowe masełko domowe

Masło domowe

Składniki:

Masło domowe

 

  • 1 litr śmietanki 36%
  • Zimna woda ( do płukania masła )
  • Mikser

Sposób przygotowania:

Masło domowe
Śmietankę należy wlać do miksera i ubijać na najwyższych obrotach.Po mniej wiecej 5 minutach zamiast bitej śmietanki mamy w mikserze dwa produkty - masło i maślankę. Odlewamy maślankę, masło zbieramy i płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie ( do momentu aż woda będzie czysta ). Następnie formujemy osełkę i wstawiamy do lodówki by masełko się ścięło. Smacznego .