mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Masło domowej produkcji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moje pierwsze masło, a smak maślany, rozpływa się ustach :-)

Masło domowej produkcji Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Masło domowej produkcji

 

 

Sposób przygotowania:

Masło domowej produkcji
Postanowiłam zrobić masło, moje pierwsze. Wcześniej jadłam takie u rodziny na wsi. Została mi śmietana 30 % a ona idealnie nadaje się na masełko. Wlałam ją do pojemnika, i miksowałam blenderem przez około 5 minut. Blender idealnie się nadaje do zrobienia masła. Musimy miksować tak długo aż zacznie oddzielać się woda, czyli maślanka. Odlewamy ją. Wlewamy zimą wodę czystą i przelewamy masełko, ze dwa razy. Dodajemy sól i mieszamy. Masełko gotowe do użytku , idealnie śmietankowe .
Masło domowej produkcji
Śmietana w pojemniku przygotowana do zblenderowania
Masło domowej produkcji
Blenderowanie śmietany i oddzielanie się wody