Sposób przygotowania:
Masło szynkowe z papryką i pieprzem.
Szynkę gotowaną lub kiełbasę szynkową po odważeniu,pokroić w drobną kostkę,a papryki opłukać,oczyścić z nasion i ogonków oraz
pokroić równie w kostkę.Zmieszać z masłem całość,doprawić solą i pieprzem ziołowym lub czerwonym w kulkach,można je nieco
rozdrobnić na deseczce nożem.Formować rulon z masy,zwinąć ciasno w folię spożywczą.Wstawić na godzinę do lodówki.Przed
podaniem wyjąć nieco wcześniej z lodówki i pokroić jak poprzednio
w plastry.Podawać do pieczywa białego lub ziarnistego, w tym bułeczek.
pokroić równie w kostkę.Zmieszać z masłem całość,doprawić solą i pieprzem ziołowym lub czerwonym w kulkach,można je nieco
rozdrobnić na deseczce nożem.Formować rulon z masy,zwinąć ciasno w folię spożywczą.Wstawić na godzinę do lodówki.Przed
podaniem wyjąć nieco wcześniej z lodówki i pokroić jak poprzednio
w plastry.Podawać do pieczywa białego lub ziarnistego, w tym bułeczek.