kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1071]

Matiasy z buraczkiem i kukurydzą konserwową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na matiasy z buraczkiem i kukurydzą konserwową. Sos zrobiłam z jogurtu i majonezu. Bardzo polecam.

Matiasy z buraczkiem i kukurydzą konserwową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy z buraczkiem i kukurydzą konserwową

 

  • 2 płaty matiasa
  • 1 ugotowany buraczek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Matiasy z buraczkiem i kukurydzą konserwową
Matiasy wkładamy do wody i zostawiamy na 30 minut. W międzyczasię obieramy ze skórki ugotowanego buraczka i kroimy na plastry. Kukurydzę konserwową przekładamy na sitko i odsączamy z zalewy. Pokrojonego buraczka układamy na talerzu.

Z wody wyjmujemy matiasy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki i układamy na buraczkach. Do kubeczka wkładamy jogurt i majonez, pieprz i mieszamy. Sos wykładamy na matiasy i posypujemy odsączoną kukurydzą.

Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Matiasy z buraczkiem i kukurydzą konserwową
Buraczka kroimy na plastry i układamy na talerzu.
Matiasy z buraczkiem i kukurydzą konserwową
Odsączone z wody matiasy kroimy na małe kawałki.
Matiasy z buraczkiem i kukurydzą konserwową
Pokrojonego matiasa układamy na buraczkach.
Matiasy z buraczkiem i kukurydzą konserwową
W kubku mieszamy majonez z jogurtem i pieprzem.