Sposób przygotowania:
Sałatka "Buraczkowa bomba zdrowia"ETAP 1:
Buraka obieramy, myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C przez 50 minut. Studzimy, a następnie kroimy w kostkę i przekładamy do salaterki.
ETAP 2:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (ok. 15-20 minut). Po ugotowaniu kaszę studzimy.
ETAP 3:
Ser feta oraz awokado kroimy w kostkę, dodajemy do buraków. Dodajemy też kaszę i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy.
Robimy sos: oliwę łączymy z musztardą, dodajemy sól i pieprz, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos dodajemy do sałatki.
Próbujemy sałatkę, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli i pieprzu.