ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Mazurek wielkanocny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Powolutku przez podwórze idzie sobie stadko kurze, w ciapki, plamki, malowanki, bo to miały być pisanki...:) Mazurków nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Mazurek wielkanocny

Składniki:

Mazurek wielkanocny

 

  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • łyżka zimnej wody

 

  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • 2 krople czerwonego barwnika

 

  • kolorowe pisaki cukrowe

Sposób przygotowania:

Mazurek wielkanocny

ETAP 1:

Masło wysiekać z mąką. Dodać cukier, przetarte przez sitko żółtka i wodę.

Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z jednej zrobić placek w kształcie elipsy, a z drugiej części brzeg ciasta - przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i powyciskać wzorki.

Pieczenie ok 25 min- 180 stopni. Po wystudzeniu, środek wypełnić lukrem ( sok z połowy cytryny wymieszać z cukrem pudrem i dodatkiem barwnika ).

Jak zastygnie , ozdobić wg fantazji używając kolorowych cukrowych pisaków. Wesołych Świąt.