Sposób przygotowania:
Tarta "szarlotka"Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać na stolnicę. Posiekać z masłem, cukrem wanilinowym i pudrem. Uformować kopiec, wbić jaja, zagnieść jednolite ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na 45 minut do lodówki.
Zlepianie ciasta
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę z powrotem odłożyć do lodówki. Drugą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i ostrożnie, za pomocą wałka przenieść do formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuć widelcem, zapiekać 15 minut w 180 stopniach. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę i obsypane cynamonem jabłka. Drugą porcję ciasta rozwałkować i znów za pomocą wałka przenieść na górę foremki. Zlepić brzegi.
Wykańczanie ciasta
Ciasto piec jeszcze w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż się ładnie zrumieni. Gotowe i wystudzone obsypać cukrem pudrem.
anemon