Sposób przygotowania:
Mazurek marcepanowy
Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce. Przygotować dużą blaszkę, ciasto podzielić na pół i z każdej odkroić ok 1/5 na wałeczek dookoła. Ciasto rozwałkować na prostokąty, kwadraty czy koła, do reszty ciasta dodać ok 2 łyżki mąki i zgnieść by było twardsze, udekorować mazurki dookoła, warkoczem, wałeczkiem czy kuleczkami.. (pomysł dowolny) Upiec w temp 180 st. ok 20 min.
Migdały zmielić dokładnie i utrzeć z cukrem pudrem dodać aromat migdałowy kilka kropli i po kilka kropli soku z cytryny tak by powstała masa o konsystencji ciasta. Zebrać i zlepić na jedną kulkę rękami zwilżonymi oliwą. Marcepan podzielić na dwie części, rozwałkować w foli zwilżonej oliwą i wylepić wgłębienia mazurków, przygotować lukier. Cukier zalać niewielką ilością wody tak by powstała płynna masa cukrowa. Gotować do nitki (tzn kiedy podniesiona łyżka ciągnie za sobą syrop). Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i kropelkę aromatu migdałowego, ucierać aż do powstania białej masy lukrowej, polać równomiernie mazurki i udekorować bakaliami i migdałami.
Migdały zmielić dokładnie i utrzeć z cukrem pudrem dodać aromat migdałowy kilka kropli i po kilka kropli soku z cytryny tak by powstała masa o konsystencji ciasta. Zebrać i zlepić na jedną kulkę rękami zwilżonymi oliwą. Marcepan podzielić na dwie części, rozwałkować w foli zwilżonej oliwą i wylepić wgłębienia mazurków, przygotować lukier. Cukier zalać niewielką ilością wody tak by powstała płynna masa cukrowa. Gotować do nitki (tzn kiedy podniesiona łyżka ciągnie za sobą syrop). Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i kropelkę aromatu migdałowego, ucierać aż do powstania białej masy lukrowej, polać równomiernie mazurki i udekorować bakaliami i migdałami.
cherry
Lady Marmolada
luna