SUPERPRZEPIS

Mazurek marcepanowy

  • 3
  • luna19
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Mazurek marcepanowy Więcej zdjęć (3)

Wspaniały mazurek Wielkanocny.

Składniki:

Mazurek marcepanowy

 

 

  • marcepan
  • 200 g migdałow mielonych
  • 200 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • aromat migdalowy

 

  • lukier
  • 3/4 szkl cukru
  • woda
  • sok z połowy cytryny
  • aromat migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Mazurek marcepanowy
Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce. Przygotować dużą blaszkę, ciasto podzielić na pół i z każdej odkroić ok 1/5 na wałeczek dookoła. Ciasto rozwałkować na prostokąty, kwadraty czy koła, do reszty ciasta dodać ok 2 łyżki mąki i zgnieść by było twardsze, udekorować mazurki dookoła, warkoczem, wałeczkiem czy kuleczkami.. (pomysł dowolny) Upiec w temp 180 st. ok 20 min.



Migdały zmielić dokładnie i utrzeć z cukrem pudrem dodać aromat migdałowy kilka kropli i po kilka kropli soku z cytryny tak by powstała masa o konsystencji ciasta. Zebrać i zlepić na jedną kulkę rękami zwilżonymi oliwą. Marcepan podzielić na dwie części, rozwałkować w foli zwilżonej oliwą i wylepić wgłębienia mazurków, przygotować lukier. Cukier zalać niewielką ilością wody tak by powstała płynna masa cukrowa. Gotować do nitki (tzn kiedy podniesiona łyżka ciągnie za sobą syrop). Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i kropelkę aromatu migdałowego, ucierać aż do powstania białej masy lukrowej, polać równomiernie mazurki i udekorować bakaliami i migdałami.
Mazurek marcepanowy
Etap 1
Mazurek marcepanowy
Etap 2