lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mazurek orzechowo migdałowy kwadracik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jak Wielkanoc to i mazurek . Tym razem spód mazurka będzie o orzechowo migdałowym smaku . Pyszny i idealny .

Mazurek orzechowo  migdałowy kwadracik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek orzechowo migdałowy kwadracik

 

 

 

 

 

 

  • żółtko 1 szt

 

  • cukier 50 g

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • polewa i dekoracja deserowa
  • polewa i dekoracja biała

Sposób przygotowania:

Mazurek orzechowo migdałowy kwadracik
Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę migdały i orzechy . Dodajemy posiekaną margarynę . Dodajemy żółtko i cukier. Siekamy składniki i dodajemy śmietanę. Ciasto trafia do lodówki na godzinę ( lepsze schłodzone). Wałkujemy schłodzone ciasto ( 3/4) i wycinamy kwadraty. Z 1/4 ciasta robimy maleńki kuleczki i na około kwadrata dociskamy oraz przez środek . Pieczemy kwadraty koło 15 minut w 170 stopniach . Ostudzone mazurki dekorujemy . Rozpuszczamy polewę dekoracyjna białą i wlewamy w mazurki . Polewę deserową rozpuszczamy i dekorujemy kuleczki na mazurku . Całość wygląda smacznie i ładnie. Mniejsze mazurki można zapakować w folie dekoracyjną bedzie wyglądać jak mały prezent .
Mazurek orzechowo  migdałowy kwadracik
Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę migdały i orzechy
Mazurek orzechowo  migdałowy kwadracik
Dodajemy posiekaną margarynę . Dodajemy żółtko i cukier. Siekamy składniki i dodajemy śmietanę.
Mazurek orzechowo  migdałowy kwadracik
Wałkujemy schłodzone ciasto ( 3/4) i wycinamy kwadraty.
Mazurek orzechowo  migdałowy kwadracik
Z 1/4 ciasta robimy maleńki kuleczki i na około kwadrata dociskamy oraz przez środek . Pieczemy kwadraty koło 15 minut w 170 stopniach .

Tagi:

tarta mazurek