Sposób przygotowania:
Włoski deser mimozaPrzygotowanie biszkoptu
 
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
Ubijamy jaja z cukrem, szczyptą soli i ziarnkami z laski wanilii na jasną masę. 
Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie mieszamy. 
Formę do pieczenia o o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto.
Ciasto pieczemy ok. 30-40 min.
Przygotowaniu kremu pasticcera
 
W garnuszku zagotowujemy mleko z otartą skórką z cytryny. 
Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy mąkę.
Gorące jeszcze mleko przelewamy przez sitko, pozbywamy się skórki z cytryny.
Mleko wlewamy do garnuszka. Do mleka stopniowo dodajemy masę z żółtkami. 
Całość zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. 
Krem gotujemy ok. 2-3 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Przygotowanie deseru
 
Upieczony biszkopt kroimy w drobną kosteczkę.
Ananasa z puszki dokładnie odsączamy, po czym kroimy w kawałeczki.
Deser układamy kolejno warstwami: biszkopt, krem, ananas, kończąc układanie na warstwie biszkoptu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
monikaT83