Misia_1404

Misia_1404

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 191]

Mazurki z masą orzechowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pycha mazurki wielkanocne i nie tylko

Mazurki z masą orzechowa

Składniki:

Mazurki z masą orzechowa

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurki z masą orzechowa
Połącz mąkę z 200 g masła, dodaj 100g cukru i jajko, zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię spozywczą i włóż do lodówki na 30min. Orzechy zmiel, wrzuc do garnka, wlej mleko, dodaj resztę cukru. Gotuj aż masa zgęstnieje, wystudź. Reszte masła utrzyj i połącz z masą orzechową. Kruchę ciasto rozwałkuj i wytnij koła śr 10 cm. ze skrawków uformuj wałeczki i przyklej przy obwodzie kół. Piecz przez 20 minut w temp 180 stopni. Wystudzonę napełnij masą, udekoruj lukrami.

Tagi:

mak