Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Meksykański bigos z młodej kapusty

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 80
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny bigos z młodej kapusty. W takim wydaniu jeszcze go nie próbowałaś. Aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji się skończysz.

Meksykański bigos z młodej kapusty

Składniki:

Meksykański bigos z młodej kapusty

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasolki konserwowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka Vegety
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Meksykański bigos z młodej kapusty

I

Meksykański bigos z młodej kapusty
Przygotowanie kapusty oraz marchwi. kapustę szatkujemy a marchew obieramy i kroimy w plasterki.

1. Kapustę drobno szatkujemy, marchewki obieramy, kroimy w plasterki i razem kapustą przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy Vegetę i gotujemy.

2. Następnie myjemy, obieramy z nasion papryki, kroimy w paseczki a ogórki w pół plasterki i łączymy z kapustą.

II

Meksykański bigos z młodej kapusty
przygotowanie kiełbasy

3. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, przesmażamy na rozgrzanym oleju i również przekładamy do kapusty.

III

Meksykański bigos z młodej kapusty
Zagęszczenie sosu

4. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, doprawiamy chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy aż sos na zgęstnieje.

IV

5. Gotowe.

6. Smacznego.