2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Bigos z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem!

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

Bigos z młodej kapusty

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 40 dag boczku gotowanego
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki rosołu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawa do gołąbków
  • jarzynka lub sól do smaku
  • pieprz grubo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty

 Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem. Koperek drobno posiekać.

W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek. 

Doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem.

Gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.

Podawać gorące danie.