Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1250]

Bigos z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 260
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos z młodej kapusty, zresztą jak każdy bigos jest bardzo lubiany w moim domu. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko, więc danie przygotowuje się praktycznie ekspresowo. Do tego ziemniaczki, świeży koperek i mamy pyszny obiad!

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

Bigos z młodej kapusty

 

  • 1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości)
  • kości schabowe lub żeberka (w wersji wege pomijamy)
  • kiełbasa (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 100g)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka majeranku
  • papryka słodka i ostra w proszku (idealnie sprawdzi się wędzona)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty

Wywar:

Bigos z młodej kapusty
Bigos możecie przygotować w wersji wegetariańskiej - na wywarze warzywnym.

Najpierw należy ugotować wywar mięsny z dodatkiem warzyw, listkami laurowymi oraz odrobiną soli.

Gotowanie bigosu:

Bigos z młodej kapusty
Ja za pomocą koncentratu zagęszczam bigos, ponieważ w tym wiosennym daniu chcę pominąć zasmażkę.

Do wywaru dodać poszatkowaną kapustę.

Całość posolić, doprawić pieprzem oraz papryką i gotować przez około 20-25 minut.
(Co jakiś czas kapustę należy przemieszać.)

W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do garnka, a cebulę z kiełbasą podsmażyć także przełożyć do gotującego się bigosu.

Następnie do miękkiej kapusty wmieszać koncentrat pomidorowy, majeranek oraz uprzednio posiekany koperek.

Bigos doprawić odrobiną ilością miodu oraz resztą przypraw i podgotować parę minut lub odrobinę dłużej, aby powstał gęściejszy sos pomidorowy.