Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Filet z kurczaka z jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 110
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie tych smaków, to prawdziwe dzieło kulinarne. Zapiekane mięso w piekarniku, pod pyszną i aromatyczną pierzynką, smaczne i sycące danie na każdą okazję i dla każdego.

Filet z kurczaka z jajkiem

Składniki:

Filet z kurczaka z jajkiem

 

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 15 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z jajkiem

I

Filet z kurczaka z jajkiem
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, nacinamy, doprawiamy i pieczemy.

1. Mięso myjemy, osuszamy, obcinamy wystające części. Każdą połówkę mięsa nacinamy nożem w kratkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

II

Filet z kurczaka z jajkiem
Przygotowanie pierzynki z jajek oraz majonezu.

2. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, drobno kroimy i łączymy z serem. Dodajemy majonez, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy i wykładamy na upieczone filety.

3. Zapiekamy 10 minut do rozpuszczenia się sera i żeby się trochę przypiekła pierzynka.

III

4. Danie gotowe.

5. Smacznego.