Myszata1993

Myszata1993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Gyros na talerzu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak w przyprawie gyros w towarzystwie frytek oraz sałatki z sałaty lodowej, rzodkiewki, cebuli i ogórka

Gyros na talerzu

Składniki:

Gyros na talerzu

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 opakowanie frytek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 3 rzodkiewki
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • kilka listków sałaty lodowej
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Gyros na talerzu
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso usmażyć.

Frytki usmażyć na oleju.

Przygotować sos do sałatki: śmietankę wymieszać z cukrem, solą i pieprzem.

Przygotować sos do mięsa: majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Sałatka: Sałatę lodową porwać na kawałki, ogórka pokroić w półplasterki, rzodkiewkę w plasterki. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Warzywa wymieszać z sosem.

Na talerzu układać obok siebie sałatkę, frytki i mięso. Mięso polać przygotowanym wcześniej sosem.