mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

SUPERPRZEPIS

Bigos z młodej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bigos z młodej kapusty to danie w sam raz na tę porę roku - jest lekki, ale przy tym sycący, pachnący koperkiem. Szybko się go robi, ale tez szybko znika z talerza.

Bigos z młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z młodej kapusty

 

  • 1 główka młodej kapusty (średniej wielkości)
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 150 g kiełbasy (u mnie: śląska, kabanosy, chorizo)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • majeranek
  • tymianek
  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty
Dymkę pokroiłam w kostkę, szczypiorek posiekałam.

Kapustę poszatkowałam dość grubo. 

Kiełbasę pokroiłam w plasterki.

W głębokiej patelni rozgrzałam olej, zrumieniłam kiełbasę, odłożyłam na talerz. Na tym samym oleju zeszkliłam cebulę i szczypiorek, dodałam kapustę, smażyłam kilka minut mieszając, następnie przykryłam i dusiłam na małym ogniu ok 7-10 minut.

Dodałam kiełbasę, wymieszałam, dusiłam jeszcze 2-3 minuty. 

Dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam do smaku i dusiłam kolejne 2 minuty. 

Koperek posiekałam, dodałam do bigosu. 

Smacznego!
Bigos z młodej kapusty
Dymkę pokroiłam w kostkę, szczypiorek posiekałam
Bigos z młodej kapusty
W głębokiej patelni rozgrzałam olej, zrumieniłam kiełbasę, odłożyłam na talerz
Bigos z młodej kapusty
zeszkliłam cebulę i szczypiorek, dodałam kapustę, smażyłam kilka minut mieszając
Bigos z młodej kapusty
Dodałam kiełbasę, wymieszałam, dusiłam jeszcze 2-3 minuty