Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Melon podany z szynką parmeńską

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodko słone danie - pyszne połączenie smaków

Melon podany z szynką parmeńską

Składniki:

Melon podany z szynką parmeńską

 

  • melon
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 4-5 dużych ale cienkich plastrów szynki parmeńskiej

 

Sposób przygotowania:

Melon podany z szynką parmeńską
Melona (najlepiej aby był bardzo dojrzały) obieram ze skóry i kroję w kostkę ok 1cm na 1cm. Układam na dużym talerzu i skrapiam delikatnie sokiem z cytryny ale dosłownie kilka kropel - delikatnie mieszam. Ja miałam bardzo duży kawałek szynki parmeńskiej - plastry miały średnice około 15-20cm. Najważniejsze aby były cienko pokrojone. Każdy plaster pokroiłam na paski o szerokości 1cm. Jeśli pasek był zbyt długi to przekroiłam na pół. Szyneczkę rozrzuciłam "artystycznie" na melonie, udało mi się nawet zrobić małą piramidkę z melona :) Bardzo smaczne połączenie szynki parmeńskiej z tym owocem.