Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Mięciutkie babeczki z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Są przepyszne, wilgotne i takie mocno truskawkowe! Jeśli użyjecie masła - będą miały wspaniały, maślany smak oraz aromat, ale z margaryną też są obłędnie smaczne.

Mięciutkie babeczki z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mięciutkie babeczki z truskawkami

6-7 sztuk:

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mięciutkie babeczki z truskawkami

Truskawki:

Mięciutkie babeczki z truskawkami
Truskawki można też obtoczyć w kaszy mannej.

Truskawki należy umyć, osuszyć i następnie pokroić w kotkę oraz dokładnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Masa:

Mięciutkie babeczki z truskawkami
Wszystkie skłądniki powinny być dobrze połączone.

Masło lub margarynę roztopić w garnuszku i odrobinę ostudzić. W jednej misce połączyć mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko z mlekiem. Suche składniki wymieszać z mokrymi i kolejno z rozpuszczonym tłuszczem oraz truskawkami.

Wypełnianie papilotek:

Mięciutkie babeczki z truskawkami
Papilotki nie powinny być całkowicie wypełnione.

Formę do pieczenia muffinek wysłać papilotkami, które następnie należy wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Mięciutkie babeczki z truskawkami
Babeczki piec do tzw. "suchego patyczka".

Babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Ostudzone posypać cukrem pudrem.