akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drożdżowe babeczki z dodatkiem truskawek, posypane słodką kruszonką. Robiłam je jakiś Czas temu, wszyscy się zajadali! Są bardzo dobre, ale niestety wymagają troszkę czasu :D Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam.)

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką
1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. 2. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 12 części. Do każdej wcisnąć truskawkę, dobrze skleić.3. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć kawałek ciasta z truskawką sklejeniem do dołu. Odstawić na 30miniut do wyrośnięcia. Posmarować jakiem roztrzepanym z mlekiem. 4. Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Posypać nią babeczki.5. Tak przygotowane babeczki piec w 190st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego!
Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką
Upieczone drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką.
Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką
Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką w przekroju.