zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Mięciutkie kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mięciutkie i aksamitne kluski śląskie. Doskonały dodatek do sosów i mięs . Wystarczy ugotować wcześniej ziemniaki , robi się je szybko i sprawnie.

Mięciutkie kluski śląskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięciutkie kluski śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Mięciutkie kluski śląskie
Ziemniaki obieram, myje i gotuję w osolonej wodzie. Następnie dokładnie rozgniatam, najlepiej w prasce do ziemniaków.Jeżeli mamy zimne ziemniaki w całości, trzeba je zmielić w maszynce do mięsa. Zgniecione ziemniaki rozprowadzamy równo w garnku lub w misce, dzielimy na 4 równe części, jedną wybieramy i w to miejsce wsypujemy kartoflankę , wyrównujemy . Przekładamy wszystko na stolnicę , dodajemy odjęte ziemniaki i jajko, wyrabiamy gładkie ciasto, będzie się kleiło do rąk, ale to normalne, nie trzeba podsypywać mąką. Formuję kulę , odrywam po kawałeczku , ręce można oprószyć mąką , formuję kuleczki w każdej robiąc dołek ( palcem) Kluski gotuję w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia i zagotowania2 minutki . Podaję z sosem.
Mięciutkie kluski śląskie
Zgniecione ziemniaki rozprowadzamy równo w garnku lub w misce, dzielimy na 4 równe części, jedną wybieramy i w to miejsce wsypujemy kartoflankę
Mięciutkie kluski śląskie
Przekładamy wszystko na stolnicę , dodajemy odjęte ziemniaki i jajko, wyrabiamy gładkie ciasto
Mięciutkie kluski śląskie
formuję kuleczki w każdej robiąc dołek ( palcem)
Mięciutkie kluski śląskie
Kluski gotuję w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia i zagotowania 2 minutki .