Sposób przygotowania:
Mięciutkie kluski śląskie
Ziemniaki obieram, myje i gotuję w osolonej wodzie. Następnie dokładnie rozgniatam, najlepiej w prasce do ziemniaków.Jeżeli mamy zimne ziemniaki w całości, trzeba je zmielić w maszynce do mięsa. Zgniecione ziemniaki rozprowadzamy równo w garnku lub w misce, dzielimy na 4 równe części, jedną wybieramy i w to miejsce wsypujemy kartoflankę , wyrównujemy . Przekładamy wszystko na stolnicę , dodajemy odjęte ziemniaki i jajko, wyrabiamy gładkie ciasto, będzie się kleiło do rąk, ale to normalne, nie trzeba podsypywać mąką. Formuję kulę , odrywam po kawałeczku , ręce można oprószyć mąką , formuję kuleczki w każdej robiąc dołek ( palcem) Kluski gotuję w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia i zagotowania2 minutki . Podaję z sosem.