Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z okrasą z cebulki
Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy mączyste ziemniaki w typie kulinarnym C. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odparowujemy, tłuczmy na puree i odstawiamy do wystudzenia (mogą spokojnie poczekać do następnego dnia w lodówce). Ziemniaczane pure wyrównujemy w garnku. Dzielimy je na cztery części i jedną część wyjmujemy. W powstałe po ziemniakach miejsce wsypujemy tą samą objętość mąki ziemniaczanej. Dodajemy z powrotem wyjęte ziemniaki oraz jedno sparzone uprzednio jajko. Zagniatamy cisato.Z gładkiego ciastaa formujemy niewielkie kuleczki. Spłaszczamy je dłonią i robimy niewielkie wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie i polewamy nią gotowe kluski śląskie.