Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mięsny sos do makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Mięso mielone podsmażone z cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomidorowej passaty. Taki sos można podać do makaronu, ryżu, kaszy lub ziemniaków.

Mięsny sos do makaronu

Składniki:

Mięsny sos do makaronu

 

  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta curry
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 700 g passaty pomidorowej z ziołami
  • makaron - wg uznania
  • sól do smaku
  • ser z niebieską pleśnią - wg uznania

Sposób przygotowania:

Mięsny sos do makaronu

Etap 1

Mięsny sos do makaronu
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na rozgrzanym oleju.

Etap 2

Mięsny sos do makaronu
Zmielona szynka dodana do cebuli z czosnkiem.

Dodać mięso mielone (użyłam zmielonej szynki), podsmażyć je.

Etap 3

Mięsny sos do makaronu
Zioła i przyprawy dodane do podsmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa.

Dodać zioła i przyprawy, chwilę jeszcze podsmażać.

Etap 4

Mięsny sos do makaronu
Passata pomidorowa dodana do podsmażonego mięsa.

Do mięsa wlać passatę. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą.

Etap 5

Mięsny sos do makaronu

Dowolny makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.

Etap 6

Mięsny sos do makaronu

Porcje makaronu przełożyć na talerze, polać mięsnym sosem pomidorowym. Na wierzchu rozłożyć pokruszony ser.


Tagi:

dodatki sos